Andanes plenes, algun retard i viatgers amb ganes de tornar al metro: es reprén tot el servici a la zona zero

Quasi huit mesos després de la barrancada, entra en funcionament el tram de metro de l’Horta Sud i la Ribera Alta que encara no estava operatiu i que ha requerit una inversió de 140 milions d’euros

Els usuaris en l'andana de l'estació de Paiporta a primera hora d'este divendres, quan s'ha représ la circulació en el tram de l'Horta Sud i la Ribera on encara no funcionava el metro
Els usuaris en l'andana de l'estació de Paiporta a primera hora d'este divendres, quan s'ha représ la circulació en el tram de l'Horta Sud i la Ribera on encara no funcionava el metro / Metrovalencia

El metro torna a unir els pobles de l’Horta Sud i la Ribera Alta, huit mesos després de la barrancada que va arrasar bona part de la infraestructura ferroviària i que ha obligat els viatgers, durant tot este temps, a buscar alternatives de transport per a moure’s per estes comarques o arribar a València. D’esta manera, es recupera este servici públic en els últims trams que quedaven per pendents, i ho fa en una jornada en què Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) ha fet ajustos tècnics i d’operacions per tal de recuperar la normalitat que presentava el servici fins al 29 d’octubre.

El primer comboi ha partit a les 05:22 hores d’este divendres per a recórrer el tram València Sud - Castelló, on ja hi ha una vintena d’estacions i baixadors en funcionament. La tornada del servici ha tingut una gran acollida entre el veïnat de pobles com ara Paiporta, Picanya, Picassent o l’Alcúdia, que ha omplit les andanes des de primera hora de divendres.

“Tenia ganes que tornara el metro, perquè els autobusos no donaven l'abast”, admetia davant de les càmeres d’À Punt una viatgera que esperava el tren a Torrent per a anar a treballar. També es mostrava satisfeta una altra veïna d’este municipi: una universitària que anava a la facultat a fer un dels últims exàmens i anava en metro. Recordava com de difícil ha sigut durant els últims mesos desplaçar-se a la universitat: “No hi havia metro, les carreteres també estaven tallades... Així és que faré l’examen en metro, un poc nerviosa perquè funcione bé”, reconeixia.

Els trens tornen a circular per la totalitat de les línies 1, 2 i 7 després d’uns treballs de reconstrucció que han tingut un pressupost de 140 milions d'euros, segons explicava el conseller d’Infraestructures, Vicente Martínez Mus. Inicialment, estava previst reprendre el servici el dia 21, però els controls de seguretat han obligat a retardar la posada en marxa d’este servici públic una setmana.

El titular d'Infraestructures afirmava que la resposta dels viatgers, fins a 25.000 en les primeres tres hores de funcionament del servici, evidenciava les ganes de recuperar la normalitat que tenien. "La gent tenia ganes de fer tot el que feia normalment fins al 28 d'octubre i agafar el metro era una", reconeixia. Al voltant de les 19:00 hores d'este divendres, havien emprat la infraestructura unes 180.000 persones, segons ha indicat el mateix Mus.

Per tant, davant de la posada en servici del metro, des d’este divendres han deixat de circular els autobusos alternatius que fins ara anaven fins a Safranar i València Sud per a suplir la falta de servici de metro a les poblacions afectades per la dana.

L'estació de Paiporta, una de les més danyades per la barrancada, està operativa a l’edifici principal, mentre seguixen les obres en un edifici annex, i s'han completat les obres del pont al barranc de Poio.

Mazón: "En circumstàncies normals, recuperar el metro hauria tardat dos anys i mig"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha donat l'enhorabona als equips de personal que han treballat "per aconseguir que un treball que, amb els terminis normals de l'administració, hauria tardat dos anys i mig, s'haja fet en huit mesos". En la inauguració oficial del restabliment del servici, que s'ha celebrat este divendres de vesprada a les instal·lacions de València Sud, el cap del Consell ha incidit en el fet que "recuperar el metro és una de les coses que s'entén per recuperar la normalitat". També ha destacat que, durant el temps que han estat operatives les 25 línies d'autobús alternatives, les han utilitzades 3,6 milions de viatgers. "Han sigut 106.000 expedicions, que han recorregut 1,7 milions de quilòmetres, l'equivalent a 42 voltes al món", ha dit. A més, Mazón també ha volgut recordar que s'han llançat 200.000 targetes de transport gratuït per a totes les persones afectades per la dana. "Eixes targetes es renovaran per un any més", ha dit Mazón, "incloent-hi Rodalia, que, encara que depenga de l'administració general de l'Estat, tant si l'Estat paga com si no, ho assumirà la Generalitat", ha afegit el president. En tot cas, ha dit que demanarà al govern "que pague el que li corresponga".

El president de la Generalitat, esta vesprada
El president de la Generalitat, esta vesprada / À PUNT NTC

Trens nocturns a l’agost

No obstant això, malgrat la recuperació de bona part dels metros habituals, el servici nocturn encara no s’ha recuperat. Es reprendrà el primer cap de setmana d’agost, en les mateixes condicions que s'oferia abans de la dana, amb circulacions de metro i tramvia les nits dels divendres i dissabtes.

D’altra banda, des d’este divendres fins al 31 d'agost s’interromp la circulació entre les estacions d'Aragó i Marítim per obres de rehabilitació i renovació de la infraestructura i superestructura d’este túnel i entre Masies i Bétera pels treballs que el Ministeri de Transport farà a l'A-7.

També et pot interessar

stats
OSZAR »